U trendu

Slovačka ukinula noćni policijski čas zbog kovida

BRATISLAVA – U Slovačkoj je ukinut noćni policijski čas koji je bio na snazi od 17. decembra, a škole i kulturni objekti su ponovo od danas otvoreni.

Međutim, sve druge mere koje se tiču prodavnica, usluga, hotela, skijališta i putovanja autobusima ostaju da važe, pošto je i dalje na snazi vanredno stanje, javlja slovačka agencija TASR.

Takođe, nije ukinuta ni zabrana okupljanja više od šest osoba.

Ulazak u prodavnice, lokale koji pružaju usluge i restorane i dalje je regulisan propisima, što znači da će prodavnice sa osnovnim prehrambenim namirinicama nastaviti da rade u osnovnom režimu, dok će neesencijalne prodavnice biti dostupne samo potpuno vakcinisanim ljudima i onima koji su se oporavili od kovida u poslednjih šest meseci.

„Pod strogim protivepidemijskim merama, od danas su ponovo otvorene osnovne i srednje škole, a nošenje maski za lice je obavezno od prvog razreda osnovne škole“, izjavila je portparolka slovačkog ministarstva zdravlja Zuzana Elijasova.

Ona je dodala i da se roditeljima preporučuje da testiraju svoju decu pre nego što se vrate u školu i da to ponove dva puta nedeljno.

Od danas je, takođe, dozvoljeno otvaranje kulturnih manifestacija za vakcinisane i one koji su preležali virus, i to za najviše 50 posetilaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.