U trendu

Slovenački Parlament potvrdio novu Vladu Roberta Goloba

LJUBLJANA – Slovenački Parlament je uverljivom većinom potvrdio ministre u novoj Vladi premijera Roberta Goloba, čime je ona započela svoj mandat.

Za ekipu sastavljenu od 17 ministara i ministarki glasalo je nakon višesatne rasprave 53 poslanika iz tri stranke Golobove vladajuće koalicije.

Protiv je bilo 28 poslanika iz Slovenačke demokratske stranke dosadašnjeg premijera Janeza Janše i iz demohrišćanske Nove Slovenije, koja je bila u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, preneo je portal Index.hr.

Golob je u svom nastupu na početku sednice naglasio da je njegova vlada dobro sastavljena kombinacija iskusnih političara i stručnjaka za pojedina područja, da će odmah početi da radi na prioritetima zacrtanim koalicionim ugovorom i da će građani na takvu vladu uskoro moći biti ponosni.

Reč je o 13. slovenačkoj vladi od sticanja državne samostalnosti i jednoj od najbrže sastavljenih nakon parlamentarnih izbora koji su ove godine održani 24. aprila.

Uz ministre iz Golobove stranke Pokret sloboda koja je na izborima osvojila najviše glasova, u nju su ušli i ministri iz dve koalicione stranke, Socijalnih demokrata i stranke Levica.

Golob je prilikom predstavljanja svoje ekipe kazao da ne očekuje uobičajenih 100 dana mira za novu vladu i da će ona odmah početi da radi i bude operativna, što je, kako je naveo, potrebno s obzirom na domaće izazove i situaciju u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar