U trendu

Slovenija: Italijani uhvaceni u svercu desetina divljih ptica

LJUBLJANA – Italijanski vozači sprečeni su u pokušaju da prokrijumčare desetine divljih ptica, uključujući zaštićene vrste, iz Hrvatske u Italiju, tokom nedavnih provera koje je sprovela slovenačka finansijska uprava.

Dva slučaja ilegalnog krijumčarenja ptica otkrivena su u samo pet dana carinskog nadzora sprovedenog u oktobru u okviru Međunarodne kampanje, prenosi agencija STA.

Carinicima su se pridružili članovi Udruženja za posmatranje ptica koji su pregledali 500 automobila i kamiona u kampanji za koju je udruženje reklo da je Slovenija i dalje važna tranzitna zemlja za ovu vrstu kriminala.

Navodi se da je jedan italijanski vozač kombija pronađen kako prevozi vreću sa šest smrznutih primeraka evroazijske šljuke.

Carinici su takođe zaustavili, kako se navodi, i italijansku lovačku družinu koja se vraćala iz lova u Hrvatsku.

U jednom vozilu je pronađena rashladna kutija u kojoj se nalazilo nekoliko primeraka obične prepelice i goluba dupljaša, kao i meso divlje svinje i najmanje 10 pataka, a u prikolici koju je vuklo drugo vozilo, policajci su pronašli četiri fazana.

Od vrsta ptica koje su se našle u vozilima, samo patke i fazani nisu zaštićena vrsta u Sloveniji, navodi STA.

Udruženje ptica kaže da je Slovenija, zajedno sa Hrvatskom i Mađarskom, glavna tranzitna zemlja kroz koju se svake godine na italijansko crno tržište transportuje desetine hiljada živih i mrtvih ptica.

Mrtve ptice se koriste za hranu u restoranima za bogate kupce, a žive ptice za uzgoj ili kao kućni ljubimci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar