U trendu

Slovenija: Janša osudio upad antivaksera na javnu TV

LJUBLJANA – Predsednik slovenačke vlade Janez JanÅ¡a danas je osudio upad demonstranata antivaksera u zgradu slovenačke javne televizije.

Upad u zgradu RTV Slovenija ili bilo koju javnu zgradu nema nikakve veze sa slobodom izraşavanja nego predstavlja nasilje nad tom slobodom, napisao je Janša na svom Tviter nalogu, prenela je Hina.

„Treba učiniti sve da se svako samovoljno i nasilno prisvajanje javnog prostora i pretnje osudi i kazni, po jednakim kriterijima, uvek i svugde“, dodao je JanÅ¡a.

Grupa demonstranata koji se protive antiepidemijskim merama i vakcinaciji protiv kovida-19 juče je upala u prostorije javne RTV kuće, a uspeli su da uđu i u redakciju informativnog programa.

Prema informacijama medija, protest ispred zgrade RTV Slovenija u centru Ljubljane već mesecima organizuje manje poznata populistička grupa Osvešteni stanovnici Slovenije koju vodi nekadašnji oficir Slovenačke vojske Ladislav Troha, poznat i iz prethodnih godina po demonstracijama ispred parlamenta.

Rukovodstvo slovenačkog javnog servisa oštro je danas osudilo upad antivaksera i zatraşilo je zaštitu od nadleşnih institucija.

Napad je osudilo i slovenačko novinarsko društvo, a ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs na Tviteru je najavio da je zbog takvih događaja potrebno pooštriti kaznene odredbe zakona o javnom redu i miru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.