U trendu

Slovenija: Sindikat zdravstva odustao od štrajka posle dogovora s vladom

LJUBLJANA – Sindikat slovenačkih lekara i stomatologa Fides odustao je od 24-časovnog štrajka koji je trebalo da bude održan danas nakon što je u poslednjem trenutku postigao dogovor sa slovenačkom vladom, uz posredovanje Lekarskog udruženja.

Detalji sporazuma, koji je usledio posle protesta u više slovenačkih gradova, još nisu otkriveni, prenela je STA.

„Štrajk je prekinut, javni zdravstveni sistem funkcioniše normalno“, rekao je sinoću potpredsednik Fidesa Gregor Zemljič nakon što je štrajkački odbor sindikata potpisao sporazum.

U Fidesu očekuju da će preliminarni sporazum biti potpisan sa Vladom Slovenije u četvrtak, nakon čega će biti predstavljen javnosti.

Zemljič je rekao da je sporazum od suštinskog značaja za medicinsku profesiju i za javno zdravstvo na srednji i dugi rok.

Glavni zahtev je bio da svi lekari i stomatolozi dobiju povećanje plata u pet platnih razreda u iznosu od 20 odsto, dok je slovenačka vlada poslednji put ponudila povećanje od 20 odsto za mlađe doktore i za oko odsto 8 odsto za starije doktore, od kojih je većina u visokom platnom razredu.

U Sloveniji su prethodno u utorak u devet gradova održani protestni skupovi sa ciljem da se očuva javno zdravstvo.

Manje grupe demonstranata zahtevale su i da zdravstvena zaštita bude dostupna svima i osudile privatizovano zdravstvo, prenela je STA.

Na glavnom mitingu u centru Ljubljane, gde se, prema procenama nekoliko medija okupilo oko hiljadu demonstranata, govornici su rekli da se protest održava zbog toga što više od 130.000 ljudi u Sloveniji nema izabranog lekara opšte prakse i što se mesecima čeka na medicinske procedure.

Skupove je organizovao Glas naroda, jedna od glavnih grupa koja je organizovala antivladine proteste od 2020. do 2022. godine.

Lider grupe Jaša Jenul rekao je da je protest organizovan protiv „pohlepnih zdravstvenih i osiguravajućih lobija koji iskorišćavaju krizu za sticanje milionske dobiti“.

Miting su podržale sve koalicione stranke, a skupu u Ljubljani su prisustvovali mnogi visoki koalicioni i vladini zvaničnici, uključujući premijera Roberta Goloba.

Mitinzi su održani u devet gradova, uključujući Maribor, Kopar i Novo Mesto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar