U trendu

Slučaj Harvi Vajnštajn: Klinton i Obama zaprepašćeni optužbama za silovanje

Bivša kandidatkinja demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton izjavila je da je „šokirana i zaprepašćena“ zbog ponašanja jednog od najmoćnijih filmskih producenata Harvija Vajnštajna, dok je bivši predsednik SAD Barak Obama izjavio da su on i njegova supruga Mišel „zgroženi“.

Vajnštajn, koji je sa svojom porodicom učestvovao u finansiranju predizborne kampanje Hilari Klinton 2016, suočava se sa velikim brojem optužbi za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, prenosi AP.

Izveštaj „Njujork Tajmsa“ o Vajnštajnu koji je prošle nedelje objavljen primorao je demokrate da ogroman deo novca koji su dobili od njega, daju u dobrotvorne svrhe.

Klintonova je putem Tvitera u utorak izjavila da je bila „šokirana i zaprepašćena“ i da „ponašanje kakvo su opisale žene koje su progovorile ne može da bude tolerisano. Njihova hrabrost i podrška drugih je kritična u pomoći da se ovakvo ponašanje zaustavi“.

Obama je zajedno sa suprugom takođe objavio saopštenje.

„Svaki čovek koji ponižava i degradira žene na takav način mora da bude osuđen i odgovoran, bez obzira na bogatstvo ili status. Trebali bismo da slavimo hrabrost žena koje su odlučile da ispričaju ove bolne priče. I svi bismo mi trebali da izgradimo kulturu – ukljucujući i osnaživanje naših devojaka i učenje naših momaka pristojnosti i poštovanju – tako da možemo takvo ponašanje da u budućnosti da umanjimo takva ponašanja“, navodi se u Obaminom saopštenju.

Glumice Gvinet Paltrou i Anđelina Džoli rekle su za „Tajms“ koji je u utorak objavljen da ih je Vajnštan seksualno uznemiravao.

Odvojeno, kako je „Njujorker“ objavio, tri žene su optužile holivudskog producenta za silovanje, a među njima je i italijanska glumica Asia Argento i žena koja je obećavala kao glumica na koledžu kada je zapala Vajnštajnu za oko.

Te navode je u izjavi za američki list, portparol producenta žestoko odbacio.

Kako je Njujork Tajms izvestio prošle nedelje, tužbe protiv Vajnštajna je podnelo najmanje osam žena.

Osim Gvinet Paltrou i Anđeline Džoli, za određenu zlostavljanje su ga optužile i Ambra Batiljana Gutjerez, Lusia Evans, Rozana Arket, Mira Sorvino i Lizet Gej.

Vajnštajn je u nedelju, tri dana nakon objavljene priče u „Njujork Tajmsu“ o decenijama njegovog zlostavljanja žena koje su bile zaposlene u njegovoj kompaniji i glumica, dobio otkaz.

On je, kako se navodi, odgovorio na taj izveštaj u dugoj, nerazumljivoj izjavi u kojoj je zamolio za drugu šansu i izvinio se zbog bola koji je naneo.

Glumac Met Dejmon koji je nedavno sarađivao sa Vajnštajnom rekao je da nije znao za njegovo ponašanje navopdeći da mu je „muka“ i da „takve stvari ne smeju da se događaju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.