U trendu

Snezni pokrivac prekrio Grcku od Akropolja do ostrva na jugu

ATINA – Snežni pokrivač prekrio je danas Grčku, od Akropolja iznad Atine do ostrva na jugu, zaustavivši saobraćaj, vakcinaciju protiv kovid-19 i škole.

Železnički i autobuski saobraćaj u prestonici su obustavljeni, preneo je Rojters.

Zatvoreni su objekti za vakcinaciju u širem regionu Atine i na obližnjem ostrvu Evija, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Više od 46.000 škola je zatvoreno, a učenici su prešli na učenje na daljinu.

Lanci za sneg su obavezni za automobile na mnogim putevima, dok je kamionima zabranjeno kretanje na glavnom autoputu koji ide severno od Atine, preneo je AP.

Otkazano je nekoliko domaćih i međunarodnih letova do aerodroma u Atini, dok je saobraćanje metroa do aerodroma delimično obustavljeno, jer deo trase ide iznad zemlje.

Vlasti su pozvale javnost da izbegava putovanja koja nisu neophodna do sutra uveče.

Organi civilne zaštite uspostavili su koordinacione centre sa vatrogasnom službom, policijom, oružanim snagama i lokalnim vlastima za rešavanje problema, ako se pojave.

Grčka meteorološka služba saopštila je da će zahlađenje verovatno potrajati do srede.

Obilan sneg pao je jutros u planinsko-morskoj grčkoj oblasti Pilion, a sav u belom je i Volos, glavni grad grčkog okruga Magnezija.

Sa snežnim padavinama suočeni su i Sporadi, čija su sva tri ostrva od jutros prekrivena snegom, a snežne padavine se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, preneo je grčki portal „Katimerini“.

U planinskom području Piliona, snežne padavine su veoma intenzivne, a gradonačelnik mesta Zagora poručuje da se očekuje dosta snega u ovom području.

Škole u opštini Južni Pilion danas i sutra su zatvorene nakon odluke gradonačelnika Mihalisa Icikosa donete zbog snežnih padavina i mraza.

Kada je reč o Sporadima, na Skopelosu i Alonisosu visina snega dostiže na mnogim mestima i do 30 centimetara, posebno na planinskim prevojima, dok u gradu Skopelos iznosi 20 centimetara.

Škole su zatvorene, ali su putevi otvoreni.

Na Skijatosu je sneg dostigao 20 centimetara, ali su, prema rečima gradonačelnika Teodora Cumasa, svi putevi prohodni.

U susednoj Albaniji sve osnovne i srednje škole zatvorene su na tri dana zbog hladnog vremena.

Vlasti su savetovale ljude da ne voze automobile.

Na istoku Albanije temperature su dostigle -17 stepeni, zbog čega su pojedine oblasti izolovane i postoje problemi u snabdevanju strujom i vodom.

Mnogi ruralni putevi su blokirani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar