U trendu

Socijalista Peter Pelegrini naredni predsednik Vlade Slovačke

Predsednik Slovačke Andrej Kiska poveriće sastavljanje nove vlade bivšem ministru prosvete i nekadašnjem predsedniku Parlamenta Peteru Pelegriniju, iz vladajuće stranku SMER-a.

Premijer Robert Fico i njegova vlada su najavili ostavku zbog duboke političke krize zbog jednog ubistva i time izazvanih demonstracija protiv korupcije i veza zvaničnika s mafijom.

Peter Pelegrini je danas predsedniku Kiski doneo potpise 79 od ukupno 150 poslanika Narodne skupštine Slovačke koji su spremni da podrže nastavak dosadašnje vladajuće koalicije socijalista iz Ficovog SMER-a s Narodnom strankom i predstavnicima slovačkih Madjara, da bi se izbegli prevremeni izbori.

Slovački predsednik je optužio odlazećeg premijera Fica da je od ubistva novinara Jana Kucijaka krajem februara nije želeo da uvidi političku realnost i umesto toga je iznosio teorije zavere o tome da proteste organizuje inostranstvo i osporavao pravo Slovaka da izadju na ulice da protestuju zbog tog ubistva.

„Iako razumem da se atmofera za te dve nedelje toliko zaoštrila da ni ostavka minstra unutrašnjih poslova ni trostrukog premijera ne moraju da budu signal za javnost da prekine proteste, naša obaveza je da doprinesemo smirenju situacije. Ako Fico danas podnese ostavku primiću je“, rekao je Kiska.

Organizatori demonstracija „Za pristojnu Slovačku“ i medjunarodnu istragu ubistva Kucijaka koji je pisao o korupciji i inflitraciji kalabrijske mafije u okolinu slovačkog premijera, već su saopštili da ostavka Fica nije dovoljna i da zahtevaju vanredne izbore.

Najnovija anketa agencije Fokus je pokazala da bi prevremeni izbori doneli nerešenu situaciju u kojoj ni vladajuća koalicja ni sadašnja opozicija ne bi mogli da sastave vladu a samo bi ojačali nacionalisti i ekstremisti koje ostale stranke bojkotuju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.