U trendu

Šolc: Odluke donosim brzo i usaglašeno sa saveznicima

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc odbacuje kritike zbog oklevanja Nemačke u snabdevanju Ukrajine oružjem i poručio da odluke donosi brzo, usaglašeno sa saveznicima, ali da je sumnjičav prema ishitrenim akcijama i samostalnom delovanju Nemačke.

Šolcu je lider CDU Frudrih Merc prebacio kukavičluk, na šta mu je kancelar odgovorio, u izjavi za „Zontagsbild“, da nije dovoljno plašljiv da bi takve optužbe ostavile utisak na njega.

„Deo demokratije je da budete napadani od opozicije. Zato i postoji“, podvukao je on.

Istakao je da nije niti uvređen, niti nesiguran zbog kritika.

„Bild“ ukazuje da je Šolc tek pet meseci na vlasti i već je značajno izložen pritisku, te da je od prvog dana preuzimanja dužnosti morao da se bavi pitanjem da li delovanje ili nedelovanje može izazvati Treći svetski rat, i to ovaj put sa nuklearnim naoružanjem na obe strane.

Mnogi Nemci smatraju da čini premalo, a drugi kažu da radi previše, dok treći kritikuju njegov tehnokratski jezik.

U istraživanjima čak 54 odsto Nemaca je reklo da je nezadovoljno radom kancelara, što je rekordna vrednost, a samo 32 odsto je uz kancelara.

Njegova Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) izgubila je podršku građana, i trenutno bi samo još 23 odsto Nemaca glasalo za socijaldemokrate, što je svega tri odsto ispred CDU/CSU.

Međutim, Šolc kaže da neće popuštati.

„Istraživanja treba primiti k znanju, ali ona ne smeju da utiču na delovanje, posebno kada je pitanje o ratu i miru, jer bi to moglo biti opasno“, upozorio je on.

„Bild“ ukazuje da je Šolc bio veoma obazriv u vezi ukrajinskog rata, te da pre upada Rusije nije želeo da uputi oružje u Ukrajinu, a tri dana nakon upada Šolc je promenio kurs.

Tu promenu kursa okarakterisao je „promenom stanja“.

Nemačka u Ukrajinu šalje protivtenkovsko oružje i rakete za protivvazdušnu odbranu, ali teško naoružanje – pancerhaubice, tenkove, avione, ratne brodove ne želi da uputi Kijevu.

Šolc je u vise navrata ponovio da Nemačka ne sme postati strana u ratu.

Međutim, dodaje „Bild“, niko ne zna da li će i kada Vladimir Putin odlučiti da li je neko isporukama oružja prešao granicu.

Zapad je promenio svoj kurs i Nemačka je ove nedelje to isto učinila, te je najavljeno da će isporučiti i teško naoružanje.

Sada je reč o borbenim tenkovima i koalicioni partneri Zeleni pozivaju kancelara da odobri zahtev za kupovinu 100 oklopnih vozila „Kuna“ i „Marder“ i 88 borbenih tenkova „Lepoard“ od nemačke kompanije „Rajnmetal“.

S tim u vezi je Šolc poručio da odluke donosi brzo i usaglašeno sa svojim saveznicima.

Reč borbeni tenk Šolc ne izgovara, podvlači „Bild“, ukazujući da time indirektno stavlje do znanja da sve dok SAD i drugi saveznici ne budu poslali tenkove iz zapadne proizvodnje Ukrajini, to neće učiniti ni Nemačka.

Šolc je uveren da je njegov kurs „svi ili niko“ ispravan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.