U trendu

Šolc pozvao SPD da podrži vladu, izabrano novo rukovodstvo

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas članove svoje Socijaldemokratske partije (SPD) da podrže novu vladajuću koaliciju, jer, kako je naglasio, obećanja data tokom predizborne kampanje sada moraju da se pretoče u konkretnu akciju.

Govoreći na virtuelnom Kongresu SPD-a, na kom je izabrano i novo rukovodstvo stranke, Šolc je poručio da je zadatak nove vlade treba da ublaži strahove Nemaca od globalizacije, klimatskih promena i digitalizacije, prenosi Rojters.

„Računam na vas da podržite ovaj rad“, rekao je Šolc, koji je u sredu nasledio Angelu Merkel na mestu nemačkog kancelara.

Šolc je preuzeo vlast nakon 16 godina konzervativne vladavine pod Merkelovom, nakon formiranje koalicije tri stranke, koju uz Socijaldemokrate čini još partija Zelenih i liberalne Slobodne demokrate (FDP), koji su se obavezali da će podstaći zelene investicije i ojačati evropsku integraciju.

Na kongresu Socijaldemokratske partije imenovano je danas novo partijsko rukovodstvo, a SDP će u narednom periodu predvoditi zajedno Saskija Esken i Lars Klingbejl, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.