U trendu

Španija negira dogovor sa Italijom o iskrcavanju migranata

MADRID – Španska vlada negirala je danas da je postigla dogovor sa Italijom o iskrcavanju 107 migranata sa broda „Open Arms“ koji već 18 dana pluta kod italijanske obale, u špansku luku na Majorci.

„Vlada negira postojanje bilo kakvog navodnog dogovora sa Italijom“, saopštila je vlada u Madridu.

Španski spasilački brod „Open Arms“ prethodno je saopštio da da ako postoji dogovor Italije i Španije, ove dve zemlje treba da osiguraju da migranti prispeju u sigurnu luku na Majorci.

„Jedina tačna informacija je da je španska vlada ponudila brodu Open Arms da se uputi ka najbližoj španskoj luci i da italijanska vlada krši zakon sprečavajući migrante da se iskrcaju na Lampeduzu“, navela je vlada u Madridu, prenosi Rojters.

Migrante, čiju većinu čine Afrikanci, pokupio je brod „Open arms“ kraj obale Libije i oni čekaju da se iskrcaju na južnom italijanskom ostrvu Lampeduza.

Međutim, italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini naredio je svojim zvaničnicima da im ne dozvole da se iskrcaju, iako je dozvolio da 27 maloletnih lica napusti brod.

Španija je ranije ponudila Alhesiras kao luku za iskrcavanje više od stotinu migranata iz humanitarnog spasilačkog broda koji je proveo više od dve nedelje na moru čekajući sigurnu luku koja će mu biti na raspolaganju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.