U trendu

Španija: Ostavka zbog širokih vozova koji ne mogu da prođu kroz tunele

MADRID – Španska državna sekretarka za saobraćaj Isabel Pardo de Vera podnela je ostavku nakon što je ustanovljeno da su vozovi, čija je izrada naručena za dva španska regiona, preširoki da bi mogli da prođu kroz neke tunele.

Osim nje, ostavku je podneo i direktor železničke kompanije „Renfe“ Isais Taboa, prenosi Gardijan.

Vrednost vozova naručenih za regione Kantabrija i Asturija iznosi 258 miliona evra.

Železnički operater „Renfe“ najavio je pre tri godine planove za modernizaciju voznog parka vozovima za uske i srednje koloseke u Asturiji i Kantabriji.

Prošlog meseca je, međtim, otkriveno da bi vozovi koji se grade po tom ugovoru bili preširoki da bi prošli kroz neke od tunela u ta dva regiona.

Regionalni predsednik Kantabrije Migel Anhel Revilja pozvao je na hitnu akciju, dok je Adrijan Barbon, predsednik susedne Asturije, rekao da je „zbunjen, ljut i razočaran“.

Vlada premijera Pedra Sančeza pokušala je da bes javnosti umiri najavom da će putovanja vozom na asturijskoj i kantabrijskoj mreži biti besplatna sve dok novi vozni park ne uđe u promet, početkom 2026. godine.

„Od trenutka kada sam saznala za ovu stvar, učinila sam sve što sam mogla da saznam šta se dogodilo i da pronađem rešenje. Od samog početka, prihvatili smo odgovornost, izvinili se, prepoznali grešku i utvrdili odgovornost. Takođe smo započeli internu reviziju i sastavili radnu grupu da pronađemo rešenje i što više ubrzamo izgradnju vozova“, rekla je španska ministarka saobraćaja Rakel Sančez novinarima .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar