U trendu

Španija traži da se ETA izvini i definitivno se rasformira

Španija je zatražila da se baskijska separatistička grupa ETA izvini za višedecenijsko nasilje i potom se definitivno rasformira, nakon što je Francuskoj dostavila listu lokacija sa skrivenim oružjem, kako bi do kraja ispunila obećanje o svom razoružanju.

Španski premijer Marijano Rahoj saopštio je da dostavljanje liste sa lokacijama skladišta oružja označava „definitivan poraz“ ETA-e, koja je optužena da je ubila 829 ljudi od 1968. godine, prenosi AFP.

Opisavši tu separatističku organizaciju kao terorističku, Rahoj je ponovio da ta grupa ne treba da očekuje ništa zauzvrat od vlade, „a kamoli nekažnjivost za svoje zločine“.

„Jedini logičan odgovor na ovu situaciju jeste da ETA saopšti da je definitivno rasformirana, da se izvini žrtvama i nestane umesto što montira medijske izveštaje kako bi zabašurila svoj poraz“, navodi se u saopštenju španske vlade.

Madrid napominje da neće procenjivati arsenal oružja dok francuske vkasti ne neutrališu osam skladišta skrivenog oružja u kojima se nalazi 120 komada vatrenog oružja i tri tone eksploziva u jugozapadnom pirinejsko-atlantskom regionu Francuske koji se graniči sa Španijom.

Francuska je ranije danas saopštila da je odluka baskijske separatističke grupe ETA da preda francuskoj policiji spisak od 12 skladišta oružja na jugozapadu Francuske „veliki korak“ i nesumnjivo značajan dan.

ETA je predala danas francuskoj policiji spisak od 12 skladišta oružja na jugozapadu Francuske čime su započeli proces predaje oružja, a skladišta su smeštena u regionima Žers, Atlantski Pirineji, Visoki Pirineji, kako su rekli dobro obavešteni izvori za AFP.

Francuska policija nalazi se u stanju pripravnosti kako bi preuzela oružje. Prema ranijim procenama eksperata, u posetu ETA nalazi se 130 ručnih granata i oko dve tone eksploziva.

ETA je juče u pismu koje je objavio BBC saopštila da više nije oružana grupa i da je sav oružani arsenal predala predstavnicima baskijskih organizacija civilnog društva.

Planirano je da oružje bude predato tokom popodneva u gradu Bajonu u baskijskom regionu Francuske.

ETA se nalazi na listi terorističkih grupa u Španiji, EU i SAD.

Smatra se da je ETA, tokom pet decenija nastojanja da stvori nezavisnu državu Baskiju na severu Španije i jugozapadu Francuske, odgovorna za ubistvo više od 829 ljudi.

Godine 2011, ETA je saopštila da odustaje od oružane borbe, ali nije predala oružje, a uz to i dalje insistira na pregovorima o amnestiji za oko 360 članova grupe koji su u zatvoru, od kojih se 75 nalazi u Francuskoj, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.