Španija: Uhapšen nemački pisac po poternici Turske

Nemački pisac turskog porekla Dogan Akhanli uhapšen je danas u Španiji po poternici Turske što je izazvalo žestoke reakcije u Nemačkoj.

On je uhapšen po poternici Interpola iz 2013. godine koju je Turska „osvežila“ i podigla na crveni nivo.

Akhalni (60) se nalazio na odmoru u Grenadi sa svojom partnerkom. On je rođen i odrastao u Turskoj, ali ima samo nemačko državljanstvo.

Kako je njegov advokat Ilijas Ujar objavio na Fejsbuku, lokalni policajci su navodno prilikom rutinske kontrole ličnih dokumenta konstatovali da se Akhalni nalazi na crvenoj listi Interpola.

U Nemačku je došao 1991. godine, nakon što je nekoliko godina proveo u zatvoru tokom vojne vladavine u Turskoj, prenosi Dojče vele.

Prilikom ulaska u Tursku 2010. godine on je uhapšen – zbog oružane pljačke na jednu menjačnicu u Istanbulu od pre 21 godinu u kojoj je vlasnik menjačnice ubijen.

Nakon četiri meseca, Akhanli je pušten iz pritvora, i 2011. zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi, ali ta oslobađajuća presuda je poništena 2013. i protiv autora je izdat međunarodni nalog za hapšenje.

Kritike zbog hapšenja Akhanlija su usledila iz svih partija i mnogih udruženja u Nemačkoj. Martin Šulc, kandidat SPD-a za kancelara, osudio je hapšenje rekavši da je to skandalozno.

„Ponašanje predsednika Erdogana sad već postaje paranoično“, rekao je šef SPD-a i dodao da se sada mora insistirati da on ne bude izručen Turskoj.

U Ministarstvu inostranih poslova Nemačke je rečeno da će zbog ovog slučaja stupiti u kontakt sa španskim vlastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.