U trendu

Španiji nedostaju pedijatari: 600.000 dece bez lekara

MADRID – Skoro 600.000 dece i adolescenata u Španiji nema pedijatra ili nekog drugog lekara koji bi se brinuo o njima, pokazuju podaci španskog udruženja pedijatara primarne zdravstvene zaštite.

Prestonica Madrid i oblast Navare su zajednice sa najvećim deficitom ovih profesionalaca, a slede Andaluzija i Katalonija. Procenjuje se da nedostaje još 600 lekara da bi se popunile ove pozicije, izveštava RTVE.

Mnogo je faktora koji su doveli do ove situacije: nesigurni uslovi u kojima lekari rade, prepune čekaonice gde postoji samo jedan profesionalac, velika ruralna područja koja treba pokriti, kao i nedostatak medicinskih sestara.

Skoro polovina ove radne snage je starija od 55 godina i otići će u penziju za nekoliko godina.

„Pedijatri biraju drugu vrstu posla, jer često rade prekovremeno uz žestok pritisak. S druge strane, značajan procenat nas pedijatara je pred penzijom i uskoro ćemo se povući“, kaže Dora Beharano, pedijatar i delegat Madridskog udruženja lekara i diplomaca (AMITS).

S obzirom na situaciju manjeg broja pedijatara, konsultacije po detetu traju kraće.

Stručnjaci upozoravaju da će se, ukoliko se deca ne zbrinu na vreme, povećavati broj slučajeva poremećaja u ishrani i psihičkih problema, kao i broj dece sa poteškoćama u neurološkom ili govornom razvoju, navodi RTVE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar