U trendu

Spasioci pronašli 10 tela, traga se za ostalima iz čamaca

TRIPOLI – Spasioci koji su u Mediteranu tražili nestale migrante iz prevrnutih čamaca, pronašli su deset tela kako plutaju po vodi, saopštila je francuska humanitarna organizacija SOS Mediteran.

U gumenom čamcu je bilo oko 130 ljudi, a nedostaje još jedan drveni čamac u kojem je bilo 40 migranata, javio je Rojters.

Civilna „vruća linija“ Alarm foun je prijavila da su tri čamca zatražila pomoć u sredu, zbog čega je SOS Mediteran pokrenuo potragu u „vrlo uzburkanom moru, u kojem su talasi bili visoki šest metara“.

Tri trgovačka broda su se priključila spasilačkom brodu „Okeanski viking“ u potrazi za čamcima, severoistočno od Tripolija.

SOS Mediteran je saopštio da je brod „Moja ruža“ pronašao tri tela u vodi, a avion agencije Fronteks, pod okriljem EU, je nedugo zatim primetio gumeni čamac.

Kada je „Okeanski viking“ stigao na mesto nesreće, nije pronašao nijednog preživelog, ali je plutalo deset tela.

U izjavi na Tviteru, brod je postavio fotografije prevrnutog crnog gumenog čamca.

Libija je glavna ruta za migrante koji pokušavaju da dođu do Evrope, a francuska nevladina organizacija je rekla da je više od 350 ljudi umrlo ove godine u Centralnom Mediteranu tokom opasnog putovanja.

„Države odbijaju da preuzmu odgovornost i da koordinišu operacijama za traženje i spasavanje, zbog čega ostavljaju privatnim licima i društvu da popune smrtonosnu prazninu koju ostavljaju za sobom“, naveo je SOS Mediteran u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.