U trendu

Specijalci bi mogli da čuvaju ruske ambasadore?

U Državnoj dumi Rusije predlažu da se razmotri mogućnost usvajanja zakona po kojem bi pripadnici specijalnih snaga čuvali službenike ruskih diplomatskih misija u inostranstvu.

Poslanik Državne dume Ivan Suharov poslao je ministarstvima inostranih i unutrašnjih poslova Rusije zahtev sa molbom da se razmotri mogućnost da pripadnici specijalnih snaga čuvaju ruske diplomate. Prema rečima parlamentarca, užasno ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj zahteva operativne i oštre mere. Prema njegovim rečima, predstavništva Rusije su u nekoliko država bila mete napada, a životi ambasadora i drugih službenika diplomatskog korpusa nalaze se u opasnosti.

„To je bio udar na Rusiju. Teroristi su želeli da nas oslabe, unesu strah, da prestanemo borbu protiv terorizma. Ubistvo ambasadora Andreja Karlova je veliki gubitak. Ne tako davno je on dočekivao delegaciju Liberalno-demokratske partije Rusije u Ankari. Čovek najvećih ideala, Karlov je sve sile usmeravao na jačanje rusko-turskih odnosa. Mi treba da uradimo sve što zavisi od nas da se tako nešto više ne ponovi“.

Poslanik je naglasio da u jednom broju neprijateljskih zemalja ruski ambasadori i službenici diplomatskih predstavništava faktički postaju taoci. Prema rečima Suhareva, negde je pitanje slabe bezbednosti, a negde i sama država podstiče na terorističke napade na Ruse.

„Hajde da govorilo otvoreno: postoje države gde se na nivou vlade vrši antiruska propaganda. Dovoljno je pogledati ko se raduje pogibiji Andreja Karlova. Postoje zemlje u kojima nije bezbedno, iz niza razloga — ili je rat ili su aktivne terorističke organizacije. Predlažem da tamo ruski specijalci pojačaju bezbednost“, naglasio je Suharev, prenosi Sputnjik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.