U trendu

Specijalni Blinkenov savetnik u Sarajevu

SARAJEVO – Derek Čolet, viši politički savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sastao se danas u rezidenciji ambasadora SAD u Sarajevu sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom i liderima SDA i HDZ, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Čolet je posle sastanka sa Šmitom na Tviteru napisao da je sastanak bio produktivan i da SAD podržavaju ključnu ulogu OHR-a u BiH, njegov mandat za održavanje dejtonskog mira u i rad na ispunjavanju Agende „5+2“ kako bi BiH izašla iz stanja međunarodnog nadzora.

Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u BiH Erik Nelson, kao i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Čolet je danas doputovao u zvaničnu posetu Sarajevu.

On će boraviti u BiH do srede, a razgovaraće i sa članovima Predsedništva BiH.

Uoči dolaska je, kako navodi Klix.ba, saopšteno da će on preneti snažnu poruku SAD da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka u BiH, a što bi bilo učinjeno povlačenjem iz državnih institucija i narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, stvorilo teškoće za građane i bilo veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.