Spremni smo za nuklearni napad: Dramatično pismo Pjongjanga Putinu

U pismu koje je delegacija Severne Koreje na samitu Međuparlamentarne unije predala predsedniku Rusije Vladimiru Putinu govorilo se o spremnosti Pjongjanga da izvede nuklearni napad na SAD, saopštio je u subotu izvor upoznat sa situacijom.

Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko saopštila je, nakon sastanka s delegacijom Severne Koreje na marginama samita Međuparlamentarne unije u oktobru, da su joj predstavnici Pjongjanga predali „original reakcije vrhovnog rukovodioca Severne Koreje Kim Džong Una na nastup predsednika SAD Donalda Trampa u Ujedinjenim nacijama“.

„U pismu, upućenom Vladimiru Putinu, koje mu je predato preko Valentine Matvijenko, bilo je navedeno da je Pjongjang spreman da izvede nuklearni napad na SAD. S ovim pismo upoznata je s američkom stranom, nakon čega se stav Vašingtona prema Severnoj Koreji promenio“, rekao je sagovornik RIA Novosti.

Nastupajući u Ujedinjenim nacijama, Tramp je optužio Severnu Koreju da predstavlja opasnost za ceo svet. „’Čovek-raketa’ (tako je Tramp nazvao lidera Severne Koreje Kim Džong Una“ sprovodi misiju koja je samoubistvena za njega i za njegov režim“, rekao je tada američki predsednik.

Tramp je, međutim, kasnije donekle ublažio retoriku i u poslednjim nastupima je govorio da su SAD spremne da ponude Pjongjangu „put u bolju budućnost“, pokretao je temu pregovora i pozivao Rusiju da pomogne u rešavanju krize, prenosi Sputnjik.

Putin je danas na konferenciji za medije saopštio da se stavovi Rusije i Kine o Severnoj Koreji potpuno podudaraju, da Moskva i Peking pozivaju na dijalog, a da se u poslednje vreme čuju i signali iz Vašingtona, Tokija i Seula koji ulivaju nadu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.