U trendu

Srbi u Sloveniji potpisali Deklaraciju o saradnji

LJUBLJANA – Veliki srpski praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave proslavljen je u Ljubljani veoma svečano, a dugogodišnje nesuglasice među srpskim društvima u Sloveniji su izbrisane potpisivanjem Deklaracije o temeljnim principima saradnje.

Deklaraciju su potpisali Savez srpskih društava i Savez Srba Slovenije, u želji za razvijanjem i podsticanjem međusobne saradnje koja će biti od koristi celokupnoj srpskoj zajednici u Sloveniji, prenele su „Štajerske novice“.

Dva saveza izražavaju spremnost i volju da zajednički rade na očuvanju i promociji identiteta, jezika, ćiriličnog pisma, istorije, tradicije i kulturnog nasleđa pripadnika srpske nacionalne zajednice u Sloveniji.

Od srede će se Srbi iz ovih saveza, kako se navodi, boriti za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta radeći na jačanju tolerancije, razumevanja i saradnje među svim Srbima koji žive u Sloveniji, bez obzira kojem društvu pripadali.

Predsednik Saveza srpskih društava Zlatomir Bodiroža, i predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović su doneli zajedničke zaključke, da je potrebno raditi na čvršćem povezivanju članova iz dva saveza na polju kulture, uključujući i razvijanje zajedničkih projekata, koji će dignuti ime Srbije na jedan viši razvojni nivo u okviru programa Evropske unije, kao i drugih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar