U trendu

Srbin na važnoj funkciji u Gradskoj upravi Beča

BEČ – U Gradskoj upravi Beča odnedavno visoku funkciju dobio je Srbin Marko Miloradović, koji je imenovan za šefa Odeljenja za strateška pitanja finansijske, privredne i politike tržišta rada Grada Beča.

Iako čine značajan deo stanovništva u Beču, sa više od 200.000, retko koji Srbin do sada je bio na visokoj funkciji Gradske uprave Beča.

Pre imenovanja na novu funkciju, Miloradović (35) je bio šef kabineta pokrajinskog sekretara za finansije, privredu, rad i međunarodne odnose Grada Beča i gradske elektrane Petra Hankea.

Spreman je, kaže, da se uhvati u koštac sa svim problemima i izazovima koja pred ceo svet stavlja nadolazeća energetska kriza, izazvana ratom u Ukrajini.

Nema strah od obaveza i velikog posla koji je pred njim, uveren je da je pravi čovek, na pravom mestu.

Miloradović pojašnjava da je njegova nadležnost koordinacija svih privrednih struktura u vlasništvu Grada Beca, nezavisno od toga da li je organizovana kao javna uprava, Magistrat, ili kao javno preduzeće.

„Moj posao nije bavljenje mikro menadžmentom, nisam ‘poslovođa’, već postavljanje velikih strateških pravaca – kako da se Grad Beč postavi u oblastima finansija, privrede i radnog tržišta u budućnosti“, rekao je Miloradović.

Svestan je da su pred njim, kao i pred građanima Beča veliki izazovi, a među njima su klimatske promene i efekti koje na grad ostavlja klimatska kriza, što, na primer, sa sobom povlači i značajne investicije u saniranje gradske „supstance“.

„Tu je i promena energetskog sistema. Pogotovo mi u Beču moramo brže da napustimo gas, kao energetskog nosioca, a da uz to održimo finansijsku stabilnost grada, uprkos velikim investicijama“, ukazuje Miloradović.

Kao jedan od zadataka vidi i proširenje trenutno dobre situacije na tržištu rada.

„Prvi put u istoriji grada imamo više od 900.000 zaposlenih, a iako je to do sada nezabeleženo, i dalje je potrebno više medicinskog osoblja, više stručnjaka u tehničkoj oblasti…Ukratno – pred nama su velike transformacije, koordinacija u svim oblatima u domenu tržišta rada, ali važno je da imamo plan“, rekao je Miloradović.

Miloradović, diplomirani pravnik, ima tek 35 godina, ali siguran je u sebe, i sa iskustvom koje je već stekao, ima volju i snagu da radi za dobrobit svih građana Beča.

Rođen je 1987. godine u Petrovcu na Mlavi, ali je odrastao i studirao u Insbruku, gde je nakon pravne prakse u tamošnjem sudu, postao pravni savetnik predsednika Upravnog suda Beča.

Od 2016.godine je bio član kabineta ministra zdravlja, a dve godine kasnije postaje zamenik šefa kabineta Petra Hankea.

„Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig me je imenovao da vodim Odsek za stratešku politiku, finansije, privredu i radnog tržišta. Za mene je to veliki kompliment, nagrada za dosadašnji rad u Vladi Beca, ali i velika odgovornost“, kaže Miloradović.

Pred njim su, navodi, najvažnije teme i pitanja u kom pravcu želi i može da se dalje razvija jedna važna evropska metropola.

„Drago mi je što je Beč pokazao spremnost i zrelost da u Gradsku upravu imenuje jednog mladog čoveka, ne-klasičnog porekla, ali, ipak baš ‘klasičnog Bečliju’, za jednu takvu poziciju“, rekao je Miloradović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.