U trendu

Šta se prošle večeri dogodilo u Briselu?

Šta se prošle večeri dogodilo u Briselu, na drugom sastanku Beograda i Prištine na visokom niovu, nije saopšteno, a učesnici sastanka su poštovali dogovor sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini da ne daju izjave novinarima.

Ovaj put to je poštovala i prištinska delegacija, bar formalno.

Nemački radio Dojče vele na srpskom jeziku jutros podseća da je delegacija Prištine prošle sedmice odmah po završetku sastanka prekršila postignuti dogovor o „nekomentarisanju druge strane“, na šta ih je, dan kasnije, morala da podseća sama Mogerini.

„Da li je njena poruka “manje komentarisanja, više angažovanja“ bila uzrok sinoćneg napuštanja sastanka u Briselu bez izjava učesnika Ili dve strane, tokom tri sata razgovora sa posrednicima EU, jednostavno nisu došle ni do jednog pomaka ili preseka koji se mogao predstaviti građanima na čije živote se odnosi?“, pita nemački radio.

Isti radio, međutim, u emisiji na albanskom jeziku ima mnogo više „saznanja“, uključujući to da je „sastanak u potpunosti propao i da nije bilo nikakvih rezultata“.

Dojče vele navodi, pozivajući se na neimenovane, mada prepoznatljive izvore, da, „osim bilateralnih sastanaka sa posrednicom EU u dijalogu Federikom Mogerini i jedne zajednicke fotografije zbog domacina i javnosti, medu delegacijama nije bilo ozbiljnog razgovora, jer su im pozicije u potpunosti suprotstavljene“.

Diplomatski izvor DW iz Brisela je istakao:

„Sastanak je bio veoma loš i bez ikakvog rezultata. Strane se nisu dogovorile o nastavku dijaloga i nisu odredile datum kada bi ponovo mogle da se sastanu“.

Radio ne navodi druge detalje.

Tanjug, međutim, saznaje da je srpska delegacija prihvatila sve predloge Evropske unije za mirno rešavanje situacije u Mitrovici, koja je, inače, bila jedna od tema razgovora.

Dogovora ipak nije bilo, a na srpskoj strani, kako se saznaje, ostaje „strahovanje da Priština nije odustala od ideje o totalnom napadu na Srbe na Kosovu i Metohiji“.

Da li to znači da su zbog stava Prištine iscrpljene sve mogućnosti da dve strane dođu do napretka, koji EU i dalje vidi kao moguć, a Mogerini kao ključan preduslov za „očuvanje mira i napredak ka EU“ ili napretka nema, kako je to procenio predsednik Srbije Tomislav Nikolić uoči dijaloga, jer se ušlo u fazu „kada je sve teže donositi bilo kakvu zajedničku odluku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.