U trendu

Štajnmajer pozvao Trampovu Ameriku da poštuje saveznike, bez egoizma

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je večeras Ameriku Donalda Trampa na „uzajamno poštovanje“ saveznika, bez „nacionalnog egoizma“.

„Mi, Nemci, mnogo dugujemo toj Americi. Toj Americi kao partneru sa uzajamnim poštovanjem, partneru za demokratiju, slobodu protiv nacionalnog egoizma. To takodje želim u budućnosti“, rekao je Štajnmajer kod Brandenburške kapije u prisustvu nekoliko evropskih lidera povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida.

Berlinski zid, izgradjen 1961. i srušen 9. novembra 1989. godine predstavlja simbol Hladnog rata i bio je deo Gvozdene zavese.

Štajnmajer, čija je funkcija pretežno protokolarna u Nemačkoj ali važi za moralni autoritet zemlje, odao je priznanjima svim ljudima koji su omogućili pad Zida.

Nemački predsednik je pomenuo istočnonemačke „mirne revolucionare“, narode istočne Evrope, kao i bivšeg lidera Sovjetskog saveza Mihaila Gorbačova, koji je sa „hrabrošću i humanošću“ pokrenuo „politiku opuštanja“.

Večeras su kod Brandenburške kapije predvidjeni koncerti klasične ali i hip hop muzike, kao deo obeležavanja pada Berlinskog zida.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar