U trendu

Stejt department: Bombardovati Siriju kao Jugoslaviju

Grupa diplomata Stejt departmenta, koji su pozivali na vojnu akciju protiv vlade sirijskog predsednika Bašara el Asada, predlagali su da ona bude izvedena po scenariju bombardovanja Jugoslavije.

Taj interni dokument koji je potpisao 51 američki zvaničnik, oštro kritikuje politiku Obamine administracije prema Siriji pozivajući na ograničene vojne udare protiv vlade predsednika Bašara al Asada, objavio je danas „Njujork tajms“.

Predlagači plana često su u dokumentu ukazivali na NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

Neki smatraju da su takve paralele pogrešne zbog aktivnog učešća Rusije i Irana u ovom ratu, ukazujući da bi te zemlje mogle da povećaju svoje aktivnosti radi podrške sirijskim snagama.

„Racionalno je preduzeti korake da bi se prekinulo krvoproliće i patnja u Siriji, posle petogodišnjeg brutalnog rata. Status kvo u Siriji ne može da opstane“, navodi se u dokumentu u koji je uvid imao Njujork tajms, naveo je ranije AP.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u ponedeljak da je pročitao ovaj dokument navodeći da ga smatra „veoma dobrim“.

Upitan tokom jednog javnog skupa kom su prisustvovali studenti da li je pročitao dokument, Keri je odgovorio: „Da. Veoma je dobar. Sastaću se sa njima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar