U trendu

Stoltenberg: Neuspeh jednostavno nije opcija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas, uoči NATO samita u Poljskoj, da neuspeh jednostavno nije opcija u borbi protiv mnoštva pretnji.

„Ne samo da neuspeh ne dolazi u obzir, to je takodje nešto što se neće desiti“, kazao je Stoltenberg u Varšavi.

Stoltenberg je za agenciju Asošiejtid pres rekao da je NATO u 70 godina postojanja dokazao da je u stanju da pruži potrebnu odbranu i odvraćanje, da ne provocira sukobe, ali da ih sprečava.

Američki predsednik Barak Obama i još 28 lidera zemalja NATO članica prisustvovaće samitu u Poljskoj koji počinje sutra. Na veoma značajnom samitu članice će usvojiti odluke kako planiraju da nose s Rusijom, nasilnim ekstremističkim organizacijama kao što je Islamska država, napadima u sajber prostoru i drugim bezbednosnim pretnjama.

Mnogi analitičari navode da će ovo biti najbitniji samit članica NATO od pada Berlinskog zida 1989. godine.

„Uspećemo. Uveren sam jer smo videli da je savez bio u stanju da se prilagodi i da sprovede najveće jačanje kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata“, rekao je Stoltenberg.

Medju odlukama koje će se naći pred liderima NATO biće rasporedjivanje multinacionalnih bataljona u Poljsku, kao i u Baltičke zemlje kao što su Estonija, Letonija i Litvanija, kao odgovor Rusiji.

Generalni sekretar NATO naglasio je da savez želi da pošalje Kremlju vrlo jasnu poruku da ne želi novi Hladni rat i da ne traži konfrontaciju.

„Hladni rat je istorija i tako treba da ostane“, rekao je on, dodajući da je „ideja odbrane i dijaloga, ideja koja ujedinjuje savez“.

„Ujedinjeni najbolje možemo da sprovodimo i primenjujemo naše odluke“, rekao je prvi čovek NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.