Stoltenberg: Svet danas najopasnije mesto od kraja Hladnog rata

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je svet danas opasnije mesto nego u poslednjih 30 godina.

Stoltenberg je u intervjuu za britanski Gardijan rekao da velik broj pretnji čini svet sve opasnijim mestom i da je današnje vreme, u odnosu na ceo posthladnoratovski period, manje predvidljivo i teže zbog mnogo istovremenih izazova, prenosi britanski Gardijan.

„Imamo povećanje količine oružja za masovno uništenje u Severnoj Koreji, imamo teroriste, nestabilnost, i imamo agresivniju Rusiju“, rekao je šef NATO tokom posete britanskim vojnicima stacioniranim u Estoniji.

Vojnici Rusije i Belorusije počeće u četvrtak šestodnevnu vojnu vežbu, koja bi trebalo da bude najveća vojna vežba Moskve od kraja Hladnog rata. Procene su da će u njoj učestvovati oko 100.000 vojnika, koji će biti aktivni oko Baltičkog mora, u zapadnoj Rusiji, Belorusiji i ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Tokom posete estonskoj vojnoj bazi u gradu Tapa, oko 120 kilometara od granice s Rusijom, Stoltenberg nije želeo direktno da odgovori na pitanje da li podržava ratoborne pretnje američkog predsednika Donalda Trampa, upućene Pjongjangu.

„Ako bih spekulisao o mogućim vojnim opcijama, samo bih doprineo neizvesnosti i težini situacije, a mislim da je moj zadatak da ne doprinosim tome. Podržaću napore za pronalaženje političkog rešenja kroz pregovore. Važno je da razmislimo kako možemo da stvorimo situaciju u kojoj možemo da nadjemo političko rešenje za tu krizu“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da „istovremeno u potpunosti razume i podržava vojnu poruku“ Južne Koreje i donekle Japana, „pošto oni imaju pravo da se brane“.

„Oni imaju pravo da odgovore kada vide te veoma agresivne akcije. Takodje podržavam prisustvo američkih vojnika u Koreji“, kazao je generalni sekretar NATO.

(Beta)

2 komentara
  1. goran manic

    Pa, vi svet pravite takvim! Nemojte da kažete da je svet opasan zbog one „mrlje“ od države, S. Koreje i gomile verskih huligana na Bliskom Istoku!

  2. Misko

    Stoltenbergu, vratite vašu satano-fašističku vojsku nazad na američki kontinent, pa ćeš da vidiš kako će odjednom da nestanu sve te tenzije…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike