U trendu

Štrajk grčkih sindikata zbog reformi politike zapošljavanja

ATINA – Štrajkovi u Grčkoj zaustavili su danas javni prevoz i druge usluge, jer najveći sindikati u zemlji protestuju protiv reformi politike zapošljavanja, koje će, kako tvrde, učiniti da fleksibilne promene na radnom mestu uvedene tokom pandemije, postanu trajnije.

Dvadesetčetvoročasovni štrajk je takođe poremetio rad javnih bolnica i trajektnog prevoza do grčkih ostrva, prenosi agencija AP.

Grčka vlada desnog centra je saopštila da će nacrt zakona o kojem se trenutno raspravlja u parlamentu omogućiti veću fleksibilnost u radnoj nedelji i da će modernizovati propise kako bi se „novopečenim“ očevima odobrilo duže odsustvo radi nege deteta.

Protivnici tog zakona, uključujući glavnu levičarsku opozicionu stranku koja podržava štrajkove, optužili su vladu da koristi lokdaun kao izgovor za dalje podrivanje dugogodišnjih radnih prava i pravne zaštite zaposlenih.

Strahuju da će takav zakon omogućiti poslodavcima da se oslobode plaćanja prekovremenih sati i da naprave rasporede koji ometaju život radnika.

Za kasnije danas je planirano nekoliko demonstracija u Atini i drugim gradovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar