U trendu

Stranka francuskog predsednika danas će dobiti novog lidera

Mlada stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona, koju neki kritikuju za nedostatak unutrašnje demokratije, danas će izabrati Kristofa Kastanera, bliskog Makronu kao lidera vladajuće centrističke Republike u pokretu.

Stranka osnovana u aprilu 2016. godine, koja je omogućila Makronu da pobedi na predsedničkim izborima u maju nudeći drugačiju politiku, ima oko 380.000 članova.

Šest meseci od dolaska Makrona i njegove stranke na vlast, mnogi Francuzi ne kriju razočarenje, dok su neki članovi napustili stranku osudjujući nedostatak „transparentnosti i jasnog političkog programa“, prenela je agencija Frans pres.

Te kritike dolaze i u svetlu Makronovog imenovanja Kastanera kao jedinog kandidata za vodjstvo stranke. Kastaner je posle dolaska Makrona na vlasti imenovan za portparola francuske vlade.

Prema anketama, većina Francuza nema ništa protiv Kastanera već zamera vladajućoj centrističkoj stranci da nije ništa „više demokratska“ od ostalih stranaka i nije oduševljena što je Makron izabrao samo njega kao kandidata.

Sam Kastaner je nedavno rekao za radio Frans enfo (France Info) da „nije bio njegov san“ da bude lider stranke navodeći da često neko mora da obavlja neku funkciju „ne zato što je sanjao da to postane, već mu je poverena odgovornost da to radi“.

Njegovo okruženje ga opisuje kao veoma ozbiljnog, lojalnog, pažiljivog i „naoružanog samokontrolom“.

Kastaner, koji je nekada bio u Socijalističkoj partiji, bio je gradonačelnik Forkalkijea, gradića na Azurnoj obali, na jugu Francuske. Političar se 2016. godine pridružio Makronovoj stranci.

Makron je podneo ostavku sa čela stranke 7. maja kada je pobedio na predsedničkim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.