U trendu

Stravični snimci pustošenja tornada u Češkoj, scene kao iz rata (video)

Novinarka Larisa Ekard juče je bila u Moravskoj Novoj Vesi, jednom od najteže pogođenih sela. U manje od minut i po tornado je iza sebe ostavio pustoš i automobile koji su izgledali kao da ih je neko razbacao svuda po ulicama.

Situacija je tragična, kao posle rata, opisala je stanje u Češkoj reporterka austrijske televizije.

Novinarka kaže da je u Moravskoj Novoj Vesi pričala sa stanovnicima, policajcima i vatrogascima koji su pričali da je tornado protutnjao sa 400 km na sat i trajao minut i 14 sekundi.

U tom kratkom periodu iza sebe je ostavio pustoš, pokosio kuće i odneo im krovove. Srušeno drveće je ležalo svuda. Razbijene su fasade i prozori na kućama. Automobili su doslovno bili razbacani.

– Grad koji je padao bio je veličine teniskih loptica. Na zemlju je padao velikom jačinom pa fasade kuća izgledaju kao da su izrešetane od metaka – kaže Ekard.

Tokom njenog boravka tamo, juče oko podne, vatrogasci su još tražili ljude.

Za sada se priča o pet mrtvih i 200 povređenih. Neki su izgubili čitave kuće, a mnogi su ostali bez krova. Prema vremenskoj prognozi je najavljena kiša pa su ljudi krenuli da pokrivaju kuće ciradama.

– Stanovnici s kojima sam razgovarala kažu da su još u šoku. Tvrde kako je sve počelo sa vetrom. Mislili su da će biti samo jaka oluja, kao ona što je područje zadesila pre par dana – kaže Ekard.

U jednom trenutku su videli kako smeće leti po vazduhu, a u sledećem su leteli crepovi u prozore. Neki su se uspeli da se sakriju ispod stolova i kreveta u kući. Oni koji su izašli napolje da vide šta se dešava ostali su šokirani tornadom koji je nosio sve pred sobom – rekla je Ekard za 24 sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.