U trendu

Sud EU kritikovao Poljsku zbog propisa o imenovanju sudija

BRISEL – Evropski sud pravde je presudio danas da poljska pravila koja dozvoljavaju ministru pravde da raspoređuje sudije u više krivične sudove, ili da ih smenjuje bez navođenja razloga, predstavljaju kršenje zakona EU.

Zakon EU “zabranjuje režim koji je na snazi u Poljskoj”, a prema kojem ministar preporučuje imenovanje sudija u više krivicne sudove, kao i “premeštanja koja taj ministar, koji je i državni javni tužilac, može da okonča u bilo kom trenutku bez navođenja razloga”, presudio je Sud pravde EU, a prenosi “Blumberg”.

Evropska komisija bi u roku od nekoliko dana mogla da posalje pisma Poljskoj, ali i Mađarskoj, tražeći njihov odgovor u vezi sa zabrinutošću da su sredstva koja je obezbedio evropski blok bila deo korupcije ili prevare, potvrdio je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Sveobuhvatne reforme pravosuđa u Poljskoj, koje uključuju smanjenje starosne granice za penzionisanje sudija i kontroverzno disciplinsko veće za sudije, dovele su do niza slučajeva pred Evropskim sudom pravde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar