U trendu

Sud u Hongkongu odbio kauciju opozicionom izdavaču

Sud u Hong Kongu odbio je danas kauciju kritičaru vlade, novinskom izdavaču Džimiju Laju koji se suočava sa optužbama na osnovu novog zakona o nacionalnoj bezbednosti.

Odluka Apelacionog suda dolazi usred snažnog pritiska kineske vlade i državnih medija da Laja zadrže u pritvoru, uz obrazloženje da su njegovi zločini protiv države posebno oštri i da poseduje sredstva za bekstvo iz poluautonomnog kineskog grada.

Laj je uhapšen u decembru tokom akcije protiv prodemokratskih aktivista optuženih zbog učešća u antivladinim protestima 2019. godine.

Njemu je već bio odbijen zahtev za kauciju, ali je kasnije pušten na osnovu žalbe, zbog čega je pravosudje Hongkonga žestoko napadano u zvaničnom glasilu vladajuće Komunističke partije Kine Pipls dejli (People’s Daily). Ponovo je vraćen u zatvor uoči Nove godine.

Laj, otvoreni zagovornik demokratije u Hongkongu, optužen je za prevaru 3. decembra zbog navodnog kršenja uslova zakupa kancelarijskog prostora za njegovu medijsku kompaniju Nekt Digital.

Kasnije je 12. decembra ponovo optužen prema zakonu o nacionalnoj bezbednosti, zbog sumnje da je saradjivao sa stranim snagama i ugrožavao nacionalnu bezbednost.

Prema zakonu okrivljenom se ne može odobriti zahtev za kauciju ukoliko sudija ne bude siguran da neće ponoviti dela za koja je optužen, što predstavlja kršenje hongkonškog običajnog prava nasledjenog iz Britanije.

Posle današnje odluke suda Laj će ostati u pritvoru do početka sudjenja zakazanog za april.

Kineski zakon o nacionalnoj bezbednosti pokrenuo je brzo gušenje demokratskih sloboda u nekada poluautonomnom gradu.

Tim aktom se zabranjuje secesija, subverzija, terorizam i saradnja sa stranim snagama, a osudjeni po tom zakonu mogu se suočiti i sa doživotnim zatvorom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.