U trendu

Sudan: Plemenski sukobi u Plavom Nilu, uveden policijski čas

KARTUM – Sudanske vlasti uvele su policijski čas tokom noći u dva grada u jugoistočnoj državi Plavi Nil, blizu granice sa Etiopijom, nakon višednevnih plemenskih sukoba u kojima je ubijena 31 osoba.

Sukobi su se od srede proširili u nekoliko gradova nakon ubistva jednog poljoprivrednika, pre nego što su bezbednosne snage stavile situaciju pod kontrolu, navodi se u saopštenju regionalne vlade države Plavi Nil, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da je 39 ljudi ranjeno, 16 prodavnica uništeno, a policijski čas tokom noći uveden u gradovima Damazin i Rozeires.

Troje žitelja izjavilo je britanskoj agenciji da su se sukobi nastavili i danas na nekoliko lokacija i da tamo nisu raspoređene snage bezbednosti.

U saopštenju Centralnog komiteta sudanskih lekara navodi se da je danas u bolnicu Damazin i Rozeires stiglo još povređenih.

Komitet je naveo da je bolnica loše opremljena i apelovao na nacionalno Ministarstvo zdravlja da pruži medicinsku podršku i obezbedi prevoz ranjenih iz vazduha.

U nekoliko regiona Sudana, uključujući istočne primorske regione i zapadni Darfur, bilo je sporadičnog nasilja uprkos mirovnom sporazumu koji su neke pobunjeničke grupe potpisale 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar