U trendu

Sudan: Vlasti najavile oslobađanje političkih zatvorenika

KARTUM – Sudan će u narednih dan ili dva osloboditi sve političke zatvorenike, uključujući svrgnutog premijera Abdalu Hamdoka, rekao je danas za televiziju Al DŽazira Malik Agar, član vladajućeg Suverenog saveta zemlje, prenosi Rojters.

Premijer Abdala Hamdok je među članovima civilne vlade za koje se veruje da su ih vojnici odveli u kućni pritvor od vojnog preuzimanja vlasti 25. oktobra.

Sudanska vojska raspustila je civilnu vladu, uhapsila političke lidere i proglasila vanredno stanje u ovoj severnoafričkoj zemlji.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Afriku Meri Ketrin Fi potvrdila je danas da se sastala sa svrgnutim premijerom Sudana Abdalom Hamdokom tokom posete Kartumu i razgovarala o načinima da se obnovi demokratska tranzicija Sudana, navodi Rojters.

Nisu odmah objavljeni nikakvi drugi detalji o sastanku sa Hamdokom, koji je 25. oktobra stavljen u kućni pritvor kada je vojska preuzela vlast.

Fi se tokom trodnevne posete Sudanu, takođe sastala sa vojnim vođom generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom, koji je poručio prema sudanskoj državnoj novinskoj agenciji SUNA, da su počeli koraci za oslobađanje političkih zatvorenika uhapšenih tokom preuzimanja vlasti, ali da ono neće uključivati one koji se suočavaju sa krivičnim prijavama.

Ambasada SAD je saopštila da se Fi sastala i sa Marijamom al Mahdijem, ministrom inostranih poslova u administraciji koju je Burhan raspustio, „kako bi pokazala podršku SAD prelaznoj vladi koju predvode civili“.

Prodemokratski demonstranti izašli su u subotu na ulice Kartuma, glavnog grada Sudana, kako bi izrazili protest protiv vojnog preuzimanja vlasti 25. oktobra, kada je svrgnuta tranziciona vlada i uhapšeno na desetine zvaničnika i političara.

„Marš milion ljudi“, kako ga je nazvao prodemokratski pokret, došao je dva dana nakon što je lider vojnog puča general Abdel Fatah Burhan postavio sebe za šefa Suverenog saveta, sudanske prelazne vlade, preneo je AP.

Proteste su organizovali Sudanska profesionalna asocijacija i takozvani Pokreti otpora.

Obe grupe su bile glavne snage pobune protiv bivšeg predsednika Omara al-Bašira u aprilu 2019. godine, a ostale političke partije i pokreti su se pridružili njihovom pozivu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.