U trendu

Sudan: Žrtve na protestima protiv vojne hunte u Kartumu

KARTUM – Prodemokratski demonstranti izašli su danas na ulice Kartuma, glavnog grada Sudana, kako bi izrazili protest protiv vojnog preuzimanja vlasti 25. oktobra, a sudanski izvori javljaju da je jedan demonstrant poginuo, a više njih povređeno u intervenciji snaga bezbednosti, preneo je Rojters.

„Marš milion ljudi“, kako ga je nazvao prodemokratski pokret, došao je dva dana nakon što je lider vojnog puča general Abdel Fatah Burhan postavio sebe za šefa Suverenog saveta, sudanske prelazne vlade.

Današnje proteste su organizovali Sudanska profesionalna asocijacija i takozvani Pokreti otpora.

Obe grupe su bile glavne snage iza pobune jedan učesnik proteast protiv bivšeg predsednika Omara al-Bašira u aprilu 2019. godine, a ostale političke partije i pokreti su se pridružili njihovom pozivu, preneo je ranije AP.

Demonstranti su se okupili u naseljima Kartuma uzvikujući „civili, civili“, u znak njihovog glavnog zahteva da se vlast preda civilima.

Protesti su održani uprkos velikom prisustvu obezbeđenja u glavnom gradu, a snage bezbednosti su koristile suzavac i primenili prekomernu silu protiv nezadovoljnih građana.

Izaslanik Ujedinjenih nacija u Sudanu Volker Pertes apelovao je na bezbednosne snage da pokažu krajnju suzdržanost tokom protesta, a istovremeno je pozvao demonstrante da održe mirne proteste.

Od puča, najmanje 14 demonstranata je ubijeno tokom prekomerne upotrebe sile vojnih snaga, prema sudanskim lekarima i Ujedinjenih nacijama, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.