U trendu

Suđenje na civilnim sudovima južnokorejskoj vojsci

SEUL – Pripadnicima južnokorejske vojske koji su počinili zločine seksualnog nasilja i ubistava, sudiće se na civilnim sudovima prema novom zakonu koji je usvojen danas, a koji je podstaknut brojnim skandalima i samoubistvima žrtava.

Aktivisti i žrtve optužili su vojsku Južne Koreje da stoji na putu dosadašnjim naporima da se smanji moć koju vojni komandanti imaju nad tim procesom, prenosi agencija Rojters.

Prema revidiranom Zakonu o vojnim sudovima, za sve počinjene zločine seksualnog nasilja, kao i nasilne zločine, poput ubistava, vojsci će se od početka suditi na civilnim sudovima, a ne na vojnim sudovima.

Vojni sudovi biće konsolidovani, dok će vojna policija i tužilaštvo biti stavljeni pod nadzor ministra odbrane i načelnike svake službe u nastojanju da se smanji uticaj vojnih komandanata.

Prema sudskim dokumentima, manje od 10 odsto od skoro 2.000 slučajeva seksualnog nasilja koji su se vodili na vojnim sudovima u periodu od 2016. do 2020. godine dovelo je do zatvorskih kazni, u poređenju sa oko 30 odsto takvih slučajeva, koji su se vodili na civilnim sudovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.