U trendu

Sukob katalonskih separatista i policije u centru Barselone

BARSELONA – Policija u Barseloni danas se na kratko sukobila sa katalonskim separatistima koji demonstriraju protiv mitinga koje su španske nacionalne policijske snage organizovale u tom mediteranskom gradu, prenosi AP.

Navodi se da je katalonska regionalna policija koristila palice kako bi potisnula grupu separatista u centru Barselone, zaustavljajući njihovo napredovanje ka maršu sindikata španskih nacionalnih policijskih snaga na kojem su zahtevane veće plate.

AP podseća da je u septembru ove godine tokom sličnog protesta separatista zbog drugog marša istog sindikata došlo do sukoba sa regionalnim bezbednosnim snagama, u kojima je 14 ljudi povređeno, a šestoro uhapšeno.

Agencija navodi da je Španija u političkoj krizi od prošle godine, kada separatistički poslanici u Kataloniji nisu uspeli u naporima da obezbede njenu nezavisnost.

AP navodi da nedavno rađene ankete i izbori pokazuju da je u ovom bogatom regionu na severoistoku Španije 7,5 miliona stanovnika otprilike pođednako podeljeno po pitanju odvajanja od Madrida.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike