U trendu

Sunak i Makron dogovorili jačanje veza i saradnje Velike Britanije i Francuske

Britanski premijer Riši Sunak i francuski predsednik Emanuel Makron dogovorili su se danas u Parizu da ojačaju vojne veze dve zemlje i da pojačaju napore na sprečavanju prelazaka migranata preko Lamanša, na samitu koji je nagovestio otopljavanje odnosa dve sile posle višegodišnjeg zahlađenja.

Sunak je otputovao u Pariz sa namerom da popravi odnose sa Francuskom i drugim članicama EU, zbog tenzija nastalih oko izlaska Velike Britanije iz Unije, a na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa Makronom rekao je da današnji francusko-britanski samit, prvi od 2018. godine, označava „novi početak i obnovljeni savez“.

Sastanak sa Makronom za Sunaka je bila prilika da njegovoj Konzervativnoj stranci i biračima signalizira da vlada postiže napredak u vezi sa obećanjem da će sprečiti dolazak migranata iz Francuske preko Lamanša u malim čamcima.

Velika Britanija je pristala da plati Francuskoj više od 500 miliona evra u naredne tri godine za mere koje uključuju formiranje centra za pritvaranje migranata u severnoj Francuskoj i zajedničkog komandnog centra i pojačano patroliranje duž francuske obale, uz upotrebu bespilotnih letelica i dodatnih 500 francuskih policajaca.

To je najnovija i najopsežnija mera posle višegodišnjih napora dve zemlje da zaustave hiljade migranata koji se okupljaju u severnoj Francuskoj i zatim pokušavaju da stignu do britanske obale. Velika Britanija je tim povodom sklopila niz sporazuma sa Francuskom prethodnih godina, ali su oni imali ograničen efekat.

London je ove sedmice objavio da planira pritvaranje i deportaciju migranata koji stižu čamcima, bilo u njihovu domovinu ili u „sigurnu treću zemlju“. Taj potez, koji je užasnuo grupe za zaštitu ljudskih prava, podrazumeva i velike pravne i logističke izazove, između ostalog i zato što gotovo nijedna zemlja nije pristala da prihvati migrante koji bi bili deportovani.

Makron je odbacio mogućnost sklapanja takvog sporazuma sa Velikom Britanijom, rekavši da London o tome mora da pronađe rešenje sa Evropskom unijom kao celinom.

Dva lidera su se danas dogovorila i da ojačaju vojnu saradnju, što uključuje i snabdevanje Ukrajine oružjem i obuku ukrajinskih marinaca.

Makron je rekao da je kratkoročni cilj da pomognu Ukrajini da izvede željenu kontraofanzivu protiv ruskih snaga i dodao da napori dugoročno treba da budu usmereni ka izgradnji trajnog mira, „u trenutku i u uslovima koje će Ukrajina izabrati“.

Lideri su se takođe obavezali da će raditi na stalnom evropskom pomorskom prisustvu u Indopacifičkoj oblasti.

Poboljšanje odnosa Londona i Pariza dolazi nedugo pošto su Velika Britanija i EU objavile da su postigle dogovor u sporu oko trgovinskih aranžmana za Severnu Irsku posle Bregzita.

Odnosi Velike Britanije i Francuske poslednjih godina su zahladneli zbog sporenja posle Bregzita oko prava na ribolov i drugih pitanja, a na najniži nivo su pali za vreme premijera Borisa Džonsona (2019-2022).

Džonsonova naslednica Liz Tras, koja je bila premijerka svega mesec i po dana, izazvala je burne reakcije u Francuskoj prošle godine izjavom da nije jasno da li je Makron britanski prijatelj ili neprijatelj.

Ruska invazija na Ukrajinu zbližila je Veliku Britaniju sa njenim evropskim susedima, ujedinjenim u podršci Kijevu, a atmosfera se popravila nakon što je pragmatični tehnokrata Sunak postao premijer krajem oktobra.

U Francusku će za dve nedelje doći i britanski kralj Čarls Treći, što će mu biti prva inostrana poseta otkako je stupio na presto 8. septembra prošle godine. On će iz Francuske otići u posetu Nemačkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar