U trendu

Suša u Keniji ugrozila populaciju Grevijevih zebri

NAJROBI – Najgora suša koja je pogodila Keniju u poslednje četiri decenije, izazvala je smrt skoro dva odsto populacije Grevijeve zebre – najređe vrste zebre na svetu, i ugrozila i druge divlje životinje.

Glad izazvana sušom tera divlje zivotinje da se priblize naseljenim mestima i gradovima i dovela je do povećanog broja smrtonosnih sukoba sa ljudima, prenosi Rojters.

Društva za zaštitu životinja navode da se bez hitne intervencije divlje životinje mogu suočiti sa egzistencionalnom krizom u mnogim dijelovima ove istočnoafričke države, ukoliko potraje sušna sezona.

„To je ozbiljna pretnja za njih“, rekao je službenik zadužen za praćenje Grevijevih zebri, Endrju Letura, i istakao da je 40 jedinki uginulo zbog suše.

Situacija u južnoj Keniji je takođe loša.

„Rendžeri su izbrojali osam puta više mrtvih životinja ili previše slabih da bi stajale, u poređenju sa uobičajenom situacijom u ovom periodu ranijih godina“, rekao je izvršni direktor „Big lajf“ fondacije Benson Lejan, koji radi sa lokalnim zemljoposednicima na zaštiti pašnjake i ekosistema.

Eksperti kažu da se kriza ne može pripisati samo suši.

„Prekomerna ispaša stoke iscrpljuje pašnjake i otežava oporavak ekosistema od suše“, rekao je šef terenskih operacija „Spasimo slonove“ Dejvid Dabalen.

Grevijeva zebra, koja je veća od standardne ravničarske zebre i ima uže pruge i šire uši, najređa je na svetu i ostalo ih je svega 3.000, od kojih je 2.500 u Keniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar