U trendu

Sutra nastavak sednice Sobranja o francuskom predlogu

SKOPLJE – Sednica parlamenta Severne Makedonije o francuskom predlogu za rešenje spora sa Bugarskom i deblokadu pregovora o evrointegracijama biće nastavljena sutra.

Prvi dan zasedanja Sobranja obeležili su protesti opozicije, zvuk vuvuzela i zvižduci koji su zaglušili govor premijera Dimitra Kovačevskog u parlamentu, prenosi Telma.mk.

Kovačevski je rekao poslanicima i građanima da je ovo istorijska sednica i da se odlučuje o temeljima Severne Makedonije.

Objasnio je da je odbio prvobitni predlog Evropske komisije, koji je, kaže, bio „set ideja“ ali ne zvaničan i formalni predlog, te stoga nije bio prihvatljiv građanima Severne Makedonije.

„Rekao sam NE, jer taj skup ideja nije garantovao status makedonskog jezika u pregovorima. Osnova nije bila dobra. Insistiramo na tome da niko ne može, nema pravo i neće da pregovara oko makedonskog jezika, posebnog istorijskog, kulturnog identiteta i privatnosti, bilo kada i iz bilo kog razloga“, dodao je.

On je danas predložio poslanicima da prihvate revidirani predlog i „nastavi dalje“, sa zaštićenom prošlosću, stabilnom sadašnjosću i boljom budućnošću.

„Ovo radim ne zato što moram, ne zato što je lako, već zato što snažno verujem u ispravnost. Želimo da se borimo za sebe na pravi način. Budite sigurni u sebe i svoj identitet, bez kompromisa, uvek i u svakom trenutku, kao deo ujedinjene Evrope i deo mirnog i naprednog regiona“, kazao je Kovačevski.

Prethodno se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratila poslanicima i pozvala ih da podrže revidirani francuski predlog.

Dok je ona držala govor pred makedonskim poslanicima u Sobranju ispred skupštinskog zdanja protiv francuskog predloga protestovale su hiljade ljudi.

Grupa demonstranata gađala je zgradu parlamenta kockama leda i jajima.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

Opoziciona stranka VMRO DPMNE je ponovila da je reč o bugarizaciji Severne Makedonije, da nema garancija za nacionalni identitet i da neće podržati dvotrećinsku većinu za promenu Ustava.

Raspravljalo se o zaključcima koje je predložila vladajuća većina, a njima se Vlada obavezuje da će se pridržavati bezuslovnog poštovanja jezika, identiteta, istorijskih i kulturnih posebnosti makedonskog naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar