U trendu

Sutra sastanak o Siriji, obezbediti učešće vlade i opozicije

Zemlje garanti primirja u Siriji – Rusija, Iran i Turska – moraju da obezbede učešće sirijske vlade i oružane opozicije na narednom sastanku u Astani, rekao je danas kazahstanski ministar spoljnih poslova Kairat Abdrahmanov.

Naredni međunarodni sastanak u Astani zakazan je za 14. i 15. mart, navodi Tas s.

„Očekujemo da UN, SAD i Jordan dostave konačne informacije o svojim predstavnicima. Što se tiče sirijske vlade i oružane opozicije, na zemljama garantima je da obezbede njihovo učešće“, istakao je Abdrahmanov posle obraćanja kazahstanskom parlamentu, prenosi ruska agencija.

On je naveo da su, po preporuci zemalja garanta, specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura, predstavnici UN i Jordan pozvani da učestvuju na sastanku, a sva pitanja vezana za organizaciju narednog sastanka u Astani su rešena.

Zemlje garante će, prema njegovim rečima, predstavljati predstavnik ruskog predsednika i specijalni predstavnik ruskog ministra spoljnih poslova, kao i zamenici šefova diplomatija Turske i Irana, dok se očekuje da će sirijska vlada i opozicija potvrditi svoje učešće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.