U trendu

Suzan Vojcicki odlazi sa pozicije izvršne direktorke Jutjuga

NJUJORK . Suzan Vojcicki, dugogodišnja direktorka Gugla koja je imala jednu od ključnih uloga u stvaranju kompanije, objavila je da se povlači sa funkcije izvršne direktorke Jutjub-a, nakon što je proteklih devet godina provela na toj poziciji, prenela je danas agencija AP.
U mejlu upućenom zaposlenima Jutjuba, Vojcicki je navela da se povlači sa mesta izvršne direktorka kako bi „započela novo poglavlje sa fokusom na porodicu, zdravlje i lične projekte koji je zanimaju“. Ona nije iznela detalje o tome kakvi su joj planovi.
Na poziciji izvršnog direktora naslediće je Nil Mohan, dugogodišnji bliski saradnik.

Iako je postala jedna od najuglednijih žena rukovodilaca u tehnološkoj industriji u kojoj dominiraju muškarci, Vojcicki će ostati upamćena i kao jedna od osnivača kompanije Gugl.

Suosnivačima Gugla Lariju Pejdžu i Sergeju Brinu Vojcicki je iznajmila garažu svog Menlo Parka u Kaliforniji za 1.700 dolara mesečno. Pejdž i Brin, koji su tada imali po 25 godina nastavili su da usavršavaju svoj pretraživač u njenoj garaži pet meseci pre nego što su Gugl premestili u formalniju kancelariju, a kasnije su ubedili svog bivšeg stanodavca da dođe da radi u njihovoj kompaniji.

„To bi bila jedna od najboljih odluka u mom životu“, napisala je Vojcicki u najavi svog odlaska.

Gugl je 2006. godine kupio njenu kuću, kao spomenik korenima kompanije čija je vrednost procenjena na 1,2 triliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar