U trendu

Suzavac i vodeni topovi ponovo na ulicama Brisela

BRISEL, 23. januara ( Tanjug) – Oko 50.000 gardajana okupilo se danas u Briselu na panevropskim demontracijama protiv mera koje vlasti država članica uuvode u cilju suzbijanja pandemije kovid-19.

Iako su demonstracije najavljene kao mirne, na kraju je došlo do intrevencije policije, uz korišćenje suzavca i vodenih topova protiv okluoljnih.

Organizatori protesta su udruženje ”Ujedinjenin Evropljani”, u saradnji sa pokretom ”Demonstracije širom sveta za sloobodu”, uz učešće 600 lokalnih evropskih organizacija, poručuju da u pitanju nisu politički protesti niti protesti protiv vakcinacije, već da im je cilj da ukažu na nekorekntan način na koji vlasti uvode restriktivne mere širom EU.

Demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, na prvom mestu Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava.

Sa pozornice u parku Sankontiner, koji se nalazi u bilzini sedišta najvažnijih EU institucija, organizatori prosteta pozvali su na poštovanje prava građana da se izjasne o merama koje se uvode cilju u suzbijanja pandemije i osudili dosadašnju politiku po kojoj su se zdravstvene mere usvajale prvenstveno na političkom nivou.

Iako je protest bio odobren od strane policije, a organzatori pozivali sve učesnike na poštovanje reda i mira, oko 14 časova došlo je do upotrebe suzavca i vodehnih topava protiv demomnstranata okupljenih na trgu Šuman ispred EU institucija.

Posle tri sata protesta garđani su polako počeli da se razilaze, a policijski helikopteri i dalje nadeleću centar Brisela koji je boikiran policijskim kordonima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar