U trendu

Švajcarska kompanija testira robota za dezinfekciju aviona

ŽENEVA – Robot koji ultraljubičastom svetlošću ubija viruse testira se na švajcarskim avionima u cilju da se vrati poverenje putnika i oživi avio industrija koja trpi posledice pandemije Kovid 19.

Rojters prenosi da švajcarska kompanija „Uveja“, trenutno sprovodi takva testiranja svog robota sa aerodromskom kompanijom „Dnata“ na „Embraer“ avionima „Helvetik Ervejs“ čarter avio-kompanije u vlasništvu švajcarskog milijardera Martina Ebnera.

„Proizvođači aviona dalje moraju da sertifikuju ove uređaje i prouče uticaj njihovog UV svetla na unutrašnje presvlake, koje bi mogle da izblede nakon mnogih dezinfekcija, rekao je suosnivač „Uveja“ Žodok Elmiži, navodi agencija.

On se nada da bi njihovi roboti za čišćenje mogli smanjiti strah ljudi od letenja, čak i dok Kovid 19 cirkuliše, jer je, kako je rekao, ovo dokazana tehnologija koja se koristi više od 50 godina u bolnicama i laboratorijama i vrlo je efikasna i ne ostavlja tragove.

Elmiži je naveo da jedan robot može da dezinfikuje jednobrodni avion za 13 minuta od početka do kraja, a za veće avione trebaće više vremena.

Rojters prenosi da je njegov tim do sada napravio tri prototipa, od kojih je jedan demonstrirao u avionu „Helvetika“ na aerodromu u Cirihu, gde je prošle godine promet opao za 75 odsto.

Rukovodioci „Dnate“ nadaju se da će proizvođači aviona odobriti ove robote, a Elmiži procenjuje da bi njihova cena mogla biti oko 15.000 švajcarskih franaka, jer vlade zahtevaju primenu novih mera kako bi se osiguralo da putnici u avionu budu zaštićeni od zaražavanja, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.