U trendu

Švedska i Finska planiraju u subotu razgovor sa Turskom oko NATO

Švedska i Finska sutra će razgovarati sa Turskom u Berlinu posle negodovanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zbog njihovog mogućeg ulaska u NATO, najavili su ministri spoljnih poslova te dve skandinavske zemlje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da pogled Turske na ulazak Finske i Švedske u NATO „nije pozitivan“, što nagoveštava da bi Turska mogla da uloži veto na ulazak dve zemlje u Alijansu, čiji je Turska član.

Švedska ministarka An Linde izjavila je za Frans pres da „će imati priliku da razgovara o mogućoj švedskoj kandidaturi“ sa svojim turskim kolegom tokom predvidjenog neformalnog sastanka ministara NATO, na koji su pozvane i Švedska i Finska.

„Nadam se da ćemo imati i dalje pozitivne poruke od svih 30 zemalja članica NATO. Mnoge od 30 saveznika su javno izrazili snažnu podršku Švedskoj i Finskoj“, rekla je ona.

Istovremeno na konferenciji za novinare u Helsinkiju šef finske diplomatije Peka Havisto je rekao da namerava „da nastavi razgovor“ sa turskim ministrom Mevlutom Čavušogluom.

„Mislim da nam je potrebno strpljenje u ovom procesu i da se to ne radi u jednom danu.. treba da radimo stvari korak po korak“, rekao je on i podsetio da Finska nije još zvanično podnela kandidaturu.

Predsednik i premijer Finske saopštili su juče da podržavaju brzo prijavljivanje za ulazak u NATO. U Švedskoj se danas poslanicima parlamenta predstavlja bezbednosna analiza švedske Vlade, koja će za premijerku Magdalenu Anderson biti osnova za donošenje odluke o članstvu u NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar