U trendu

Svet šou biznisa pod istragom komisije zbog pedofilije

Istražna komisija Australije za zločine pedofilije namerava da uputi poziv svedocima eventuanih seksualnih napada u oblasti kulture i zabave, da prijave takve slučajeve, posle otkrivanja sličnih skandala u svetu.

Australijska komisija, osnovana 2014, i zadužena pre svega za seksualne zločine nad decom u parohijama ili školama u nadležnosti Crkve, najavila je juče da namerava da prikupi svedočenja žrtava seksualnih zločina počinjenih na televizijama, u produkcijskim kućama, scenskim školama ili trupama, ili kasting agencijama.

„Svaka osoba koja želi da svedoči, moraće da dobije garancije da će njena anonimnost biti obezbeđena“, rekao je predsednik komisije Filip Rid. On je rekao i da će poziv svedocima eventualnih zloupotreba biti objavljen narednih dana u medijima.

Istražna komisija Australije nama izvršna niti zakonodavna ovlašćenja, već samo zadatak da pribavi nove činjenice o potencijalnim seksualnim zloupotrebama u okviru Crkve ili drugih institucija.

Ova komisija treba da sasluša i bivšeg kardinala Džordža Pila, optuženog za prikrivanje zločina pedofilije u okviru crkve, kako bi se izbeglo izbijanje skandala. Pil optužbe kategorično odbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.