Sveti pokrov u Torinu videlo 1,2 miliona vernika i turista

Sveti ili Torinski pokrov, komad lanenog platna za koje neki od hrišćana veruju da je u njega bilo umotano telo Isusa Hrista posle raspeća, videlo je 1,2 miliona vernika i turista.

Među posetiocima juče je bio i poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, koji je, kao i njegovi prethodnici, rekao da je Sveti pokrov izložen u torinskoj katedrali, „ikona“ Hrista.

Većina posetilaca su Italijani, dok su ostali Evropljani. Pokrov će biti izložen do 24. juna.

Ta relikvija čija ni starost, ni poreklo nisu dokazani, poslednji put je bila izložena vernicima 2010. godine, takođe u katedrali Pijemonta u Torinu.

Komad tkanine dugačak 4,36 metara, a širok 110 santimetara, ima mrlju oblika ljudskog tela, i navodne mrlje od rana od razapinjanja na krstu. Na njemu se navodno vidi i otisak lica Isusa Hrista. Dobio je naziv po katedrali Svetog Jovana Krstitelja u Torinu gde se čuva.

Vatikan je zvanični vlasnik pokrova od 1983. kada su mu ga poklonili naslednici drevna kraljevske kuće Savoj, iz Torina. Pokrov je navodno nađen u jednoj francuskoj katedrali u 14. veku, ali se ne zna ni kako je tamo dospeo, ni kakva mu je sudbina bila potom.

Vatikan se nikada nije izjasnio o njegovoj autentičnosti, dok je zabeleženo da je tokom istorije bilo nekoliko takvih „pokrova“ koji su narodu pokazivani uz prodaju karata u raznim crkvama.

Torinski pokrov je oduvek bio predmet spora naučnika koji veruju u njegovu autentičnost i naučnika koji sumnjaju u to, a Vatikan retko odobrava stručnjacima da ga analiziraju.

Po radiokarbonskim testovima iz 1988. godine, platno potiče tek iz Srednjeg veka – izmedju 1260. i 1390. godine.

Naučnik Rej Rodžers, koji je sproveo drugu, hemijsku analizu pokrova 2005. godine, rekao je da je deo pokrova uzet za prehodnu, radiokarbonsku analizu bio – kontaminiran, jer su stari, oštećeni delovi tkanine vremenom zamenjeni novijim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.