U trendu

SZO i svetski doktori za jaču borbu sa klimatskim promenam

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i oko tri četvrtine svetskih zdravstvenih radnika pozvali su na globajnoj konferenciji COP26 vlade sveta da pojačaju akcije u vezi sa kliomom, ističući da bi to moglo spasiti milione života godišnje.

U izveštaju zdravstvene organizacioje UN o klimatskim promenama i zdravlju, poziva se na akcije u svakom sektoru, uključujući energetiku, transport i finansije, i naglašava se da su koristi za javno zdravlje ambicioznih klimatskih akcija daleko veće od troškova, piše Rojters.

„Sagoravnje fosilnih goriva nas ubija. Klimatske promene su najveća pretnja zdravlju sa kojom se čovečanstvo suočava“, saopštila je SZO.

SZO je ranije saopštila da je oko 13.7 miliona smrtnih slučajeva godišnje, ili oko 24,3 odsto od ukpnog broja u svetu, posledica ekoloških rizika, kao što su zagađenje vazduha i izloženost hemikalijama.

Nije jasno koliko je njih direktno povezano sa klimatskim promenama, iako je Maria Neira iz SZO-a rekla da se oko 80 odsto smrtnih slučajeva od zagađenja vazduha može sprečiti.

Klimatske promene takođe izazivaju neke zarazne bolesti, poput groznice i malarije, uzrokujući smrt u nekim od najsiromašnijih regiona na svetu, rekla je Diarmid Kambel Lendrum, šef jedinice SZO za klimatske promene.

„O zdravlju ljudi se ne pregovara, idemo u dalje u pregovore o klimi, pregovaramo o mnogim stvarima, ali život jednog jedinog deteta, bilo da je izgubljen zbog zagađenja vazduha ili promene klime, nije nešto što bismo smeli imati kao slučaj“, rekao je on.

Objavljivanje izveštaja podudara se sa pismom koje je podržalo više od 400 zdravstvenih tela koja predstavljaju više od 45 miliona medicinskog osoblja, lekara i medicinskih radnika koji takođe pozivaju na akciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar