U trendu

Tajna biblioteka u razorenom Damasku

Grupa sirijskih studenata pokrenula je akciju spasavanja knjiga iz ratom razorenog Damaska i otvorila tajnu biblioteku ispod jedne od srušenih zgrada u predgradju sirijskog glavnog grada.

Biblioteka, čija je lokacija poznata samo članovima, nalazi se u predgradju Daraja koje je četiri godine pod opsadom, piše Bi-Bi-Si (BBC).     

Bivši student Tehničkog fakulteta Anas Ahmad, koji je jedan od pokretača ove akcije, izjavio je da je odlučeno da biblioteka bude u podrumu da bi je zaštitili od daljih granatiranja i napada, kao i da je njeno osnivanje vitalno za mlade u Damasku koji žele da nastave svoje obrazovanje.   

Anas i ostali dobrovoljci, većinom studenti kojima je rat prekinuo školovanje, prikupili su više od 14.000 knjiga o najrazličitijim temama.   

Tokom istog tog perioda, otkako snage predsednika Bašara el Asada pod opsadom drže Daraju, u tom predgradju udaljenom osam kilometara od strogog centra Damaska poginulo je 2.000 ljudi.

„Većina knjiga koje nalazimo su iz srušenih kuća nedaleko od linije fronta. Moramo da se provlačimo kroz bombardovane zgrade i da se krijemo od snajpera“, objašnjava Anas.

Na prvi pogled razikovanje života zbog knjiga deluje bizarno, ali Anas tvrdi da ova akcije višetruko pomaže zajednici – dobrovoljci u bolnicama koriste medicinsku literaturu, kao i studenti stomatologije, dok učiteljima udžbenici i druge knjige služe za pripremu nastave.    

Osim praktičnih informacija koje mogu da pročitaju mnogi Sirijici, medju kojima i deca, vole da provode vreme u biblioteci, uz knjige. Omiljeni su im poznati arapski pisci poput pesnika Ahmeda Šaukija ili sirijskog autora El Tanavija, ali su oduševljeni i knjigama autora popularnih na Zapadu, rekao je Anas za BBC preko Skajpa.      

Oko 8.000 od ukupno 80.000 žitelja Daraje je uspelo da pobegne, ali danas više niko ne može da naspusti to ratno područje.

U Daraji je bila jedna od prvih pobuna protiv sirijskog režima 2012. godine.

Više od 280.000 ljudi stradalo je u petogodišnjem ratu u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.