U trendu

Tajnim nalozima ili otmicom do hapšenja Putina?

BERLIN – Bivši sudija Međunarodnog krivičnog suda Volfgang Šomburg, uveren je da će biti sudski gonjeni ratni zločini koje su počinile ruske trupe u Ukrajini i izrazio je nadu da će raspisivanjem tajnih naloga biti moguće hapšenje i ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Situacija je jedinstvena, jer najpre mora da se obrazloži nadležnost Međunarodnog krivičnog suda“, rekao je nemački pravnik televiziji BR.

On je podsetio da se Ukrajina već nakon ruske operacije 2014. povinula pravosuđu Međunarodnog suda, zbog čega nije potrebna nova odluka Saveta bezbednosti UN, u kojem Rusija ima pravo veta.

Prema njegovim rečima, dela za koja će moći da se sudi pred Međunarodnim sudom obuhvataju ratne zločine ruske vojske.

„To su i zločini protiv čovečnosti, a u to spada ubijanje i silovanje, kao i genocid, to jest masovna ubistva dela ili celog civilnog stanovništva“, objasnio je Šomburg.

On je rekao da trenutno ne treba očekivati da će vojnici pojedinačno biti izvedeni pred sud.

„Međutim, time što se znaju imena, broj jedinice i konkretne osobe relativno je jednostavno pokrenuti istragu u vezi neke konkretne situacije“, kazao je on.

Na pitanje da li je moguće suđenje i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pred Međunarodnim sudom, Šomburg je rekao da se tome nada.

„On ne bi bio prvi vođa države koji bi morao da odgovara“, podvukao je nemački pravnik.

Izrazio je nadu da će države izdati tajne naloge za hapšenje, koji će moći da se primene prilikom budućih putovanja Putina u inostranstvo.

On ne veruje da će Putin moći da bude uhapšen u Moskvi, ali ni to ne želi da isključi.

„Imali smo uspešne otmice iz drugih država“, dodao je Šomburg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar