U trendu

Tajpej: Kina ponovo poslala ratne brodove blizu Tajvana

Kina je danas ponovo uputila ratne brodove, helikopter i borbeni avion blizu Tajvana, drugi dan posle susreta tajvanske liderke i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.  

Tri kineska ratna broda prošla su vodama oko tog autonomnog ostrva, saopštilo je ministarstvo, dodajući da su borbeni avion i helikopter prošli tajvanskom zonom vazdušne odbrane (Adiz).

Tajvan je juče uočio tri kineska ratna broda i helikopter, a prekjuče, u sredu, nekoliko sati pre susreta u Kaliforniji tajvanske predsednice Cai Ing-ven i Kevina Makartija, šefa Predstavničkog doma američkog Kongresa, kineski nosač aviona Šandong prošao je vodama na jugoistoku Tajvana ka zapadnom Pacifiku.

Peking je ranije pretio „čvrstim odgovorom“ ukoliko dođe do susreta Cai-Makarti, sledeći svoj princip jedne Kine, po kome je, zabranjeno održavanje  zvaničnih kontakata istovremeno sa Pekingom i sa Tajpejom.

Kineske vlasti juče su ponovile upozorenja o „čvrstom“ i „energičnom“ odgovoru i odbrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Peking smatra Tajvan jednom od svojih provincija koje treba povratiti, zalažući se za mirno ujedinjavanje, ali ne isključuje ni upotrebu sile.

Predsednica Cai juče je u poseti SAD rekla da Tajvan želi da spreči kineske upade u tajvanske teritorijalne vode.

Peking treba da izabere put diplomatije a ne put pritisaka na Tajvan, sa druge strane izjavio je juče portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel.

„Pozivamo Peking da prekine vojne, diplomatske i ekonomske pritiske na Tajvan i da izabere konstruktivnu diplomatiju“, rekao je portparol Patel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.